Istahdimme tottuneesti iltasella sohvalle katsomaan TV:tä. Joku uutuussarja päälle ja popparit pöytään. Heti alkumaisemien kohdalla tulee kotoisa tunne – tuo voisi olla kyllä täällä kuvattu, ihan samannäköistä kuin täällä. Ja niinhän se olikin! Tutut maisemat ja tienmutkat. Tuota väliähän tulee ajettua joka päivä!

Ja maisemiahan täällä piisaa, turistien ja revontulien lisäksi. Ja elokuvantekijätkin ovat Inarin puitteet löytäneet. Constellation on tuotannon uusimmasta päästä ja kokonaisbudjetiltaan suurin AV-alan tuotanto, mitä Suomessa on koskaan kuvattu. Apple TV:n sarjassa nähdään Inarin arktisia olosuhteita. Muita vuonna 2024 ilmestyneitä Lapissa kuvattuja tuotantoja ovat esimerkiksi: Ohjus, Critical Point, Pohjoisen tähti, 8 vuodenaikaa, Suuri seikkailu, Van Life – Arctic Roadtrip, Je’vida ja Poromafia. Näistä Je’vida on varmasti yksi vuoden parhaimpia kotimaisia elokuvia sen lisäksi, että se on ensimmäinen koltansaamenkielinen pitkä näytelmäelokuva. Siitäkin katselusuositus!

Inarilaisena katsojana lisänautintoa tuo, kun tuttuja paikkoja sekä näyttelijöitä pääsee ihastelemaan valkokankaalta. Inarilaisena yrityksenä on tietenkin ollut aivan mahtavaa olla osa täällä kuvattuja tuotantoja. Grafinari on päässyt mukaan elokuvamaailmaan lavasteiden ja rekvisiitan tekijänä; on mm. teipattu ikkunoita, lentokoneita ja kelkkoja, tehty kylttejä, tulostettu oppikirjojen kansia, julisteita sekä ID-kortteja, laidasta laitaan. Tilaus on voinut tulla yömyöhään ja tarve on ollut jo seuraavana päivänä. Kaikki on järjestynyt asiakkaan toiveiden mukaisesti, paikallisesti Inarissa.

Inarin kunta tekee hyvää työtä markkinoidessaan seutua elokuva- mainos- ja televisiotuotannoille. Inarin kunta ja Lapland North Destinations -matkailuorganisaatio tukevat ja auttavat kuvaustuotantoyrityksiä Inarissa esimerkiksi etsimällä  tuotantoyrityksien tarpeiden mukaisia kuvauspaikkoja ja palveluita yhdessä alueen yritysten kanssa. Lapin elokuvakomission Film Friendly -kumppaniverkosto koostuu lappilaisista yrityksistä ja ammattilaisista, jotka palvelevat tuotantoryhmiä osaavasti ja monialaisesti. Hienot puitteet eivät itsessään riitä – myös palveluiden on toimittava syrjäisestä sijainnista huolimatta. Inarissa tämä kaikki on mahdollista – on kaunista erämaata, mutta palvelut ovat silti lähellä ja toimivat. Toivottavasti saamme nauttia inarilaisista maisemista jatkossakin myös ruudulta.