Grafisk design er svært viktig i produktproduksjonsprosessen, og det er verdt å investere i det. En god designer vet hvordan man skal kondensere et budskap og skaper et funksjonelt og minneverdig sluttresultat. God planlegging tar også tid, så du bør ikke forhaste deg. Sluttresultatet er imidlertid verdt all innsatsen – i beste fall er det attraktivt, funksjonelt og effektivt. Du får produktene fra Grafinar, fra design til montering.

Noen ganger når kunden leverer materialet klart til trykk, må vi opplyse om at materialet krever redigering før utskrift. Dette gir ekstra kostnader for kunden og forsinkelser i produksjonen.

Selv om i prinsippet ethvert materiale kan skrives ut fra en datamaskin i digitaltrykk, må materialet til et vellykket trykkprodukt fortsatt være egnet for trykking slik at vi kan tilby deg best mulig trykk.

Hvis du leverer materialet til oss klart for trykking, håper vi at du tar hensyn til instruksjonene nedenfor. Vi tar 58e/t + mva for klargjøring av ikke-PDF-filer for utskrift og for eventuell retting av materialer.

Godt trykkbart materiale oppfyller i det minste disse betingelsene

 • Bilder som kan skrives ut. Bildene må være nøyaktige nok , dvs. minst 300ppi, men helst 400ppi . En tommelfingerregel kan vurderes: jo bedre nøyaktighet, jo bedre ser bildet i det trykte produktet ut. Logoene bør ideelt sett legges til det trykte produktet som grafikk, men hvis logoene legges til som bilder, tilsvarer ca. 1200ppi omtrent samme nøyaktighet når de skrives ut sammenlignet med vektorgrafikk . Vi anbefaler å bruke vektorgrafikk.
 • Bildene bør også være i riktig fargeprofil, dvs. konvertert til CMYK eller gråtoner . Vi vil gjerne at våre kunder bruker FOGRA 39 fargeprofiler.
 • Du bør konvertere tekstene til vektorer (baner, kurver) hvis tekstmengden ikke er stor. Dersom filen inneholder fonter skal fontene legges ved i henhold til materialet (embed fonts) og fontene må være PC-kompatible. Open Type-fonter fungerer best.

  Det anbefales ikke å bruke en tynnlinjeskrift på mindre enn 8 pt. Du bør alltid bruke den såkalte reell skjæring, da bruk av programmenes egne fet eller kursiv funksjoner ofte forårsaker problemer ved utskrift. Bitmaptekst skal ikke brukes.

 • Linjer og grafikk bør være i vektorformat , spesielt tynne. Bruk av linjer med en tykkelse på mindre enn 0,25 pt anbefales ikke. Programvareeffekter, lag og komplekse PS- eller mursteinfyllinger bør konverteres til en bitmap, da de ofte forårsaker feil i utskriftsfasen.
 • En fil med riktig fysisk størrelse. Hvis du skriver ut en brosjyre i A4-størrelse, bør du ikke sende oss et A3-dokument i fysisk størrelse. Se papirstørrelser her!
 • Kirurgimidler. Dokumentet som skal sendes til trykking må inneholde minst 2-3 millimeter skjæremarginer , dersom trykkproduktet har innhold som skal klippes. Dette er gjort for at vi skal kunne forhindre mulige hvite rammer på kantene av det trykte produktet. Lag skjære- og brettemerker på materialet, hvis mulig. Merkene skal ikke plasseres nær skjærelinjen, men det anbefalte punktet er ytterkanten av skjæremarginen, dvs. 3 – 5 mm fra skjærelinjen. Andre merker som justeringsmerker, materialkantmerker eller kalibreringsstenger er ikke nødvendig.
 • Riktig filformat, helst PDF . Filen skal settes sammen ved å bruke trykkkvalitetsinnstillingen til Adobe-programvaren, inkludert klippegodtgjørelsen. Vær oppmerksom på at materialer laget med Office-programmer ikke alltid egner seg for utskrift som sådan, vi anbefaler å legge til den originale arbeidsfilen i materialet også.

Det finnes ikke noe publiseringsverdig materiale

 • Dokumenter opprettet i Microsoft Office Word eller andre tekstbehandlingsprogrammer (for eksempel Open og Libre Office Writer) som sådan. Disse programmene er spesielt ment for tekstbehandling, ikke for å produsere utskriftsmateriale. Disse programmene produserer ikke nok data i filene som er lagret i dem som sådan til å kunne skrive ut utskriftsprodukter av god kvalitet. Når du sender materiale laget med Office-programmer til pressen, legger du ved den originale arbeidsfilen og PDF-filen laget av den.
 • Bilder direkte fra et kamera eller smarttelefon til et trykt produkt. De fleste digitale kameraer bruker sRGB-fargeskjemaet, som ikke er det mest pålitelige mulige fargerommet for utskrift. I trykte produkter er det å foretrekke å bruke CMYK eller Gråskala fargeverdener ved bruk av bilder, slik at bildene gjengis i samme farge som mulig i det trykte produktet som på dataskjermen.

Rask sjekkliste:

 • Materialet mitt har riktig størrelse.
 • Materialet mitt har skjæregodtgjørelse og skjæremerker.
 • Materialet mitt bruker CMYK- fargerom og svart-hvitt-bilder Gråtoner .
 • Oppløsningen på bildene i materialet mitt er 300 ppi, dvs. PPI er tilstrekkelig for utskrift av god kvalitet (vi anbefaler vektorgrafikk).
 • Filformatet til materialene mine er PDF
 • Materialet mitt er på egne sider, ikke åpent

Til slutt, en smakebit av de nyeste produktene designet av Grafinari med deres logoer. Når du ønsker et spektakulært og minneverdig sluttresultat, kontakt oss !