Vi satte oss i sofaen om kvelden for å se på TV. Sett på en ny serie og legg poppers på bordet. Allerede i åpningslandskapet får du en hjemmekoselig følelse – det kunne vært filmet her, det ser akkurat ut som det gjør her. Og slik ble det! Velkjente landskap og veisvinger. Så langt kjører jeg hver dag!

Og det er nok av natur her, bortsett fra turistene og nordlyset. Og filmskapere har også funnet Inari-omgivelsene. Constellation er en toppmoderne produksjon og den største AV-produksjonen som noensinne er filmet i Finland, målt i totalbudsjett. Serien på Apple TV viser de arktiske forholdene i Inari. Andre produksjoner som spilles inn i Lappland i 2024 er Ohjus, Critical Point, The Star of the North, 8 Seasons, The Great Adventure, Van Life – Arctic Roadtrip, Je’vida og Poromafia. Av disse er Je’vida absolutt en av årets beste hjemlige filmer, i tillegg til at den er den første lange dramafilmen på koltisk. Anbefales å se!

Som Inari-seer er det en ekstra glede å beundre kjente steder og skuespillere på det store lerretet. Som et selskap fra Inari har det selvfølgelig vært fantastisk å være en del av produksjonene som er filmet her. Grafinari har engasjert seg i filmverdenen som scenograf og rekvisitør, og har blant annet teipet vinduer, fly og sleder, laget skilt, trykket lærebokomslag, plakater og ID-kort. En bestilling kan ha kommet inn sent på kvelden, og behovet kan ha oppstått dagen etter. Alt er tilrettelagt etter kundens ønsker, lokalt i Inari.

Inari kommune gjør en god jobb med å markedsføre regionen for film-, reklame- og TV-produksjoner. Enare kommune og reiselivsorganisasjonen Lapland North Destinations støtter og hjelper filmproduksjonsselskaper i Enare, for eksempel ved å finne innspillingssteder og tjenester som dekker produksjonsselskapenes behov sammen med lokale bedrifter. Lappland Film Commissions Film Friendly-partnernettverk består av Lappland-baserte selskaper og fagfolk som tilbyr ekspert- og tverrfaglige tjenester til produksjonsteam. Flotte omgivelser er ikke nok – tjenestene må også fungere, til tross for avstanden. I Inari kan du få alt – det er vakker villmark, men tjenestene er likevel nære og funksjonelle. Vi håper å kunne fortsette å glede oss over Inari på skjermene våre.